اخبار
- همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس» با همکاری مؤسسۀ فرهنگی اکو در بنیاد ایرانشناسی برگزار شد.

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»

همایش «خلیجفارس برای ملتهای خلیجفارس»
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی اکو، در این همایش که در تاریخ 12 آذرماه با محورهای تاریخی، سیاسی، فرهنگی، حقوقی، اقتصادی و گردشگری در گستره دریای باستانی پارس، منطبق با محدوده جغرافیایی خلیجفارس و دریای مکران از گذشته تاکنون با حضور مقامات کشوری، پژوهشگران و اساتید حوزههای مرتبط، مورد بررسی قرار گرفت.
همایش با سخنرانی آیتالله سید محمد خامنهای، رئیس بنیاد ایرانشناسی آغاز شد. ایشان منطقه جغرافیایی خلیجفارس را یک راهآب پربرکت و بسیار تأثیرگذار بر اقتصاد جهانی در طول تاریخ دانست و با بیان اینکه مهمترین موضوع منطقه خلیجفارس فقدان امنیت و حضور بیگانگان است بر نقش ایران در منطقه بهعنوان معلم و مبلغ تمدن تأکید کرد.
در ادامه همایش، دکتر محمدمهدی مظاهری، رئیس مؤسسه فرهنگی - بینالمللی اکو، به ایراد سخن پرداخت. دکتر مظاهری با بیان اینکه طی پنج قرن گذشته، هژمونی جهانی بازیگران بینالمللی به نحو شگفتانگیزی با میزان توانایی و حضور آنها ازنظر امنیتی با خلیجفارس پیوند خورده است؛ رفتار امنیتی آمریکا در منطقه خلیجفارس را مبتنی بر ساخت، حفظ و بهینهسازی یک سیستم کنترل و مهندسی ارتباطات دانست و انحصاری پنداشتن نقش استراتژیک بینالمللی در امنیت منطقه خلیجفارس؛ ساختار معنایی آمریکا در امنیت منطقهای و ساختار امنیت منطقهای آمریکا در خلیجفارس را بهعنوان سه ویژگی این سیستم برشمرد.
دکتر مظاهری در ادامه افزود: بحرانهای هویت، نابسامانیهای اجتماعی، ناتوانی رهبران جوامع اعراب، بحران مشروعیت، اختلافات قومی و قبیلهای در داخل و اختلافات سیاسی و مذهبی در خارج، دستبهدست هم داده تا کشورهای عرب منطقه جزء ضعیفترین مجموعه ملت ـ کشورها در سطح جهان بهحساب آیند؛ اما در این میان ایران کشور ویژه و متفاوتی است و همیشه در کانون اهداف ژئواستراتژیک بعد از جنگ جهانی دوم بوده است.
ایشان تصریح کرد: ﺑﺎ ﺑﺮوز ﺗﺤﻮﻻت ﺟﺪﻳﺪ در ﻣﻨﻄﻘﻪ بیتردید ﺟﺎﻳﮕﺎه و اﻫﻤﻴﺖ منطقهای ﺟﻤﻬﻮری اﺳﻼﻣﻲ اﻳﺮان به دﻟﻴﻞ ﺑﺮﺧﻮرداری از پایههای ﻃﺒﻴﻌﻲ ﻗﺪرت بهخصوص در جنبههای ﻓﺮﻫﻨﮕﻲ، اﺟﺘﻤﺎﻋﻲ و ژئوپولیتیک اﻓﺰاﻳﺶ ﭘﻴﺪا ﻛﺮده اﺳﺖ؛ در حال حاضر، ایران مهمترین کشور منطقه ازنظر آینده امنیت خلیجفارس و ثبات آن بهشمار میرود و بهنظر میرسد که وقوع هرگونه چشماندازی از سیستم امنیتی خلیجفارس طی سالهای پیش رو تحت تأثیر تعامل ایران-آمریکا خواهد بود.
در بخش بعدی همایش دکتر مجید تفرشی، دبیر علمی همایش و محقق و سندپژوه مطالعات خلیجفارس با موضوع «حاکمیت تاریخی ایران بر جزایر سهگانه و ضرورت گسترش دیپلماسی عمومی در تحکیم جهانی آن»؛ دکتر کوروش احمدی، پژوهشگر با موضوع «جزایر سهگانه و سیاستهای بینالمللی در خلیجفارس»؛ امیر سرتیپ دکتر احمد وحیدی، رئیس مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی با موضوع «امنیت در حوزه خلیجفارس»؛ دکتر محمدحسن نامی، عضو هیئتامنای بنیاد ایرانشناسی با موضوع «ژئوپولیتیک خلیجفارس و چالشهای بهوجودآمده»؛ دکتر محمدعلی بهمنی قاجار، پژوهشگر و نویسنده، با موضوع «شیخنشین شارجه مبتکر یادداشت تفاهم 1971 م درباره ابوموسی» سخنرانی کردند.
در پایان همایش از فریدون زندفرد، دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه و دکتر محمدعلی موحد، تاریخنگار و حقوقدان نامی تقدیر شد.
آثار برگزیده ارائهشده در این همایش، در فصلنامه علمی مطالعات خلیجفارس و کتاب سال خلیجفارس منتشر خواهد شد.
مؤسسۀ فرهنگى اکو یک نهاد بینالمللى است که با هدف تحکیم قرابتهاى فرهنگى، هنرى، پژوهشى و ادبی میان کشورهای عضو با دیگر کشورها تأسیس شده است.